.

2013-03-11
19:43:00

Vad finns traditioner kring kärlek/äktenskap/familjebildning?
 
Inom hinduismen är traditionerna kring kärlek/äktenskap/familjebildning mycket viktiga, det är en viktig statussymbol som visar hur bra man har det för alla hinduistiska familjer.
 
Giftermålet och att skaffa barn är viktigt i en hindus liv, man brukar gifta sig, eller rättare sagt bli bortgift när man är runt 18 år, förr i tiden skedde giftemålet i mycket lägre åldrar, då var det inte konstigt med giftemål med "barn" i 15års åldern. 
 
De flesta äktenskap planeras av mannens och kvinnans föräldrar, paret som ska gifta sig får oftast inte själva bestämma vem de ska leva ihop med, så det är ovanligt att dom som gifter sig faktiskt är kära i varandra, enligt föräldrarna kommer kärleken senare. Föräldrarna tror att man hittar rätt partner genom att titta på stjärntecken, om stjärntecknen passar ihop tror de även att äktenskapet blir bra. Om de inte känner någon bra familj att gifta bort sina barn med är det inte ovanligt att de sätter in en kontaktannons i tidningen.
 
När de gifter sig får inte familjerna ha haft någon kontakt de senaste 7åren tillbaka, de får känna varandra men det måste gått minst 7år sedan de senast träffades.
Ett giftemål går till så att prästen anländer med bruden som är täckt med ett tygstycke. Brudgubben ger sin nyblivna fru en blomkrans. Prästen skänker sedan en hand full med ris till brudparet som ett löfte och fruktsamhet. Prästen öser sedan mjölk från en kokosnöt över brudparets händer, det gör han för att förstärka deras löfte.
På ett bröllop brukar det komma allt ifrån ett par hundra till tusen gäster, ett bröllop är så pass stort betydelsefullt för familjen att man bjuder in alla man känner, det kommer släkt, vänner och arbetskamrater. Man försöker också bjuda in så många västlänningar som möjligt, för då får hela bröllopet ännu högre status. 
 
När en kvinna gift sig går hon direkt efter bröllopssermonin hem till mannens familj och bor med dom. Det är därför en hinduisk familj består av två föräldrar, barn och sedan farmor och farfar samt eventuellt fastrar och farbröder. 
 
Det finns inget som säger att det är förbjudet med homosexualitet inom hinduismen, men dom får inte gifta sig eller adoptera barn, bortsett från det är det helt okej med homosexualitet.
 
Att en man och en kvinna som får ett barn är självklart, men inte utanför ett äkenskapet, det anses som smutsigt.  
 
Giftemålet startar redan två dagar innan själva vigseln.
Dag 1 Nu träffas brudparet för första gången, dom äter en stor middag tillsammans med hela familjen (kvinnan, kvinnas föräldrar, syskon, mannen, mannes föräldrar, syskon).
 
Dag 2 Då hålls en möhippa eller svensexa fast en lugnare variant och man måste hålla sig inom traditionerna. Traditionen är att först går kvinnan med sina vänner till en mendhi-lunch, kvinnan blir målad med hendi färg på fötter och händer, de andra kvinnorna som är närvarande blir bara målade på händerna. Efter det äter man, lyssnar på indisk musik och dansar. Mannen spenderar dagen med sina vänner och dom får göra i princip vad dom vill, det finns inga speciella traditioner.
 
Dag 3 Nu är det dags för själva giftemålet. 
 
(bild från google)

Kommentar:
#1: DanneBoi Jånsson

Jag inte Hindu, jehova de e bra.

2017-05-23 @ 10:26:21
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: