.

2013-03-24
09:58:11

Gudarna
En extremt viktig del för oss hinduer är gudarna. Vi har inte som i tex kristendom bara en gud vi har tusentals och alla är bra på olika saker. 
Här kommer ni få en lista på dom vanligaste och viktigaste gudarna!
 
Brahma-Han skapade alla varelser och är herren över alla människor. Brahma står bortom tillkedjan eftersom det inte finns så många tempel tillängade till honom. 
Man säger att Brahma är från en lotusblomma och det menas att han kommer från sig själv och inte från någon annan. 
Brahma målas alltid med fyra armar och fyra huvuden. 
 
Shiva-Shiva är en allvarlig och sträng gud han är dödens gud! Han är halvnaken, insmord med aska och skallar runt midjan av samanflätande ormar. Han är en pärla på pannan som symboliserar ett tredje öga. Ur hans hår rinner Ganges.
Shiva
Vishnu-
Han målas alltid blå och ser man en blå människa vet man att det är han och det är ganska vanligt att man målar han med fyra armar. Han är den som kontrollerar människors öde och han bär kunga krona och smycken. Vishnu sitter ofta på en rovfågel som han är känd för. 
Vishnu.
Ganesha-Han har ett elefant huvud anledningen är lite speciel han föddes som en vanlig pojke men när han kom hem efter en lång resa och växt från barn till man så kände inte hans pappa Shiva igen honom och hög huvudet av honom. Han trodde det var någon annan kanske en älskare till Parvati som är Ganeshas pappa. När Shiva insåg att det var hans son så bad han sin kännare att hämta det första huvudet han kunde hitta och det var ett elefant huvud. 
Ganesha.
Krishna-Hon är den populäraste av alla gudarna. Han framställs ofta som drottning i berättelser. Det finns inte så mycket fakta om henne men det viktigaste ni ska veta är att hon är extremt populär!
 
Listan är lång och det finns många gudar men jag har tagit med dom viktigaste gudarna hoppas ni blir nöjda :) 
 
 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: